Het WK 020 duurt voort voor PEC Zwolle speelsters

maandag 16 september - 01:19

Oranje O20 heeft zondagnacht gestunt in de kwartfinale van het WK O20. In en tegen Columbia won het Nederlands vrouwenteam na het nemen van strafschoppen. Het Zwols getinte team speelt donderdag in de halve finale tegen Japan.

De PEC Zwolle speelsters Bo van Egmond en Nayomi Buikema startten in de basis. Zoë Zuidberg viel in de rust in, Inske Weiman halverwege de tweede helft, terwijl Ilse Kemper ook zou spelen, maar zij was geschorst na haar tweede gele kaart tijdens het toernooi.

Met die vijf speelsters van PEC Zwolle begon Oranje op 3 september Oranje met een 2-0 zege tegen Costa Rica. De vrijdag erna volgde het duel tegen Argentinië, dat in een 3-3 gelijkspel eindigde. Tegen het sterke Noord Korea werd vorige week zondag met 0-2 verloren, waardoor Nederland als tweede eindigde.

Knap won

Donderdag volgde de kwartfinale die Nederland knap won na verlenging met 2-1 van Frankrijk. Vervolgens trad Oranje aan tegen het gastland. Na een vroege achterstand voor ruim 37.000 toeschouwers, maakte het Nederlands team voor rust gelijk.

Halverwege de tweede helft kwam Columbia opnieuw op voorsprong, waarna Oranje O20 het hoofd een kleine tien minuten voor tijd definitief leek te moeten buigen, maar de 1-3 werd alsnog afgekeurd. Daar putte het Nederlands elftal zoveel moed uit, dat het langszij kwam. De gelijkmaker was van Zwolse makelij: Weiman maakte de 2-2.
Daar bleef het bij, ook in de verlenging werd niet meer gescoord, waarna Oranje de penalty's beduidend beter nam. Buikema was een van de nemers die scoorde. Het werd uiteindelijk 3-0.

Beladen

Het bereiken van de halve finale is een geweldig succes en betekent dat het viertal binnenkort nog niet terugkeert naar Zwolle en dus ook niet aansluit bij de selectie van Jim Brinkhof. Oranje speelt donderdag de halve finale. De strijd om de derde en vierde plaats is zaterdag, de finale zondag.

Van Egmond die voor het WK nog onder contract stond bij PEC, verkast zoals bekend naar Ajax. Het eerste competitieduel in de vrouweneredivisie op zondag 29 september is een beladen en bijzondere, namelijk Ajax-PEC Zwolle.

(Foto: Instagram/Inske Weiman)